Eva Krutmeijer
605
page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-605,bridge-core-2.2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Hur kan Sverige få mer nytta av de stora forskningsanläggningarna MAX IV, SciLifeLab och det kommande ESS? Det var den övergripande frågan under konferensen MAKE USE 2021 som samlade ca 80 deltagare från akademi, industri, forskningsinstitut och finansiärer. Det var just industrins användning av anläggningarna som stod i fokus och många viktiga aspekter lyftes fram. Som alltid när det är en digital konferens blir det utmanande att få till levande diskussioner. Med facit i hand vill vi i arbetsgruppen ändå klappa oss själva på axeln. Det var inte många som lämnade teams-mötet och det var stor aktivitet i kommentarsflödet i Menti. Resultatet av konferensen kommer ni att kunna ta del av här inom en snart framtid. Läs mer här

Nu är det dags att nominera till Natur & Kulturs stora populärvetenskapliga pris för 2021. Du kan nominera en forskare, författare eller journalist som fördjupar samhällsdebatten genom att framgångsrikt tillgängliggöra aktuell forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa. Fram till den 1 februari tar vi emot nomineringar här. Prissumman är 100 000 kr och priset delas ut under våren. Tidigare pristagare är Maja Hagerman (2020), Åsa Wikforss (2019), Maria Gunther (2018) och Mårten Schultz (2017).

Om du behöver tanka lite inspiration eller få konkreta tips på hur hållbarhet blir ett drivmedel i just din organisation, det här är det enda webinariet du behöver se! Rakt och tydligt berättar Henrik Henriksson (vd Scania) och Eleine Weidman Grunewald (tidigare Ericsson) utifrån egna erfarenheter och intervjuer med andra ledare. Webinariet om hållbarhet och ledarskap gick av stapeln på Norrsken den 22 oktober 2020. Tankarna finns också samlade i boken Sustainability Leadership.

Vissa samverkansprojekt når hela vägen. Jakten på plasten är ett sådant. Kommunerna Uppsala, Linköping, Norrköping och Eskilstuna har drivit projektet tillsammans och syftet har varit att hitta nya och innovativa sätt att minska mängden fossil plast som används i de fyra kommunerna som är med i projektet. Den 21 oktober var det dags för direktsänt slutseminarium där kommunpolitiker, experter och projektdeltagare medverkade med Eva Krutmeijer som moderator. På projektets hemsida finns alla delar av slutseminariet, utbildningar, tips och verktyg att använda för andra som vill veta hur just olika verksamheter minskar fossilplasten, Inspireras och sprid!

Forskningsprogrammet Mistra Geopolitics samlar forskare från olika kunskapsområden. Under hösten 2020 finns det all anledning att ha lite extra koll på de geopolitiska skeendena och hur de påverkar hållbarhetsagendan. Den 25 augusti genomförde programmet ett webinarium tillsammans med Hagainitiativet. Här talar Johan Kuylenstierna, Klimatpolitiska rådet, Anna-Karin Hatt, LRF, Åsa Persson, SEI, med flera. Webinariet sändes även i SVT och går att se i efterhand här.

Under våren tog coronapandemin förstaplatsen i mediabevakningen, men hur vetenskaplig var den? Lyssna till ett samtal mellan Bengt Johansson, professor i kriskommunikation vid Göteborgs universitet, Peter Santesson, analytiker på Demoskop och Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet under ett webinarium på IVA. Webinariet börjar med en prisutdelning av Hans Bergström-priset till Ingrid Carlberg (vilket också är värt att lyssna på!). Eva Krutmeijer modererar och sändningen ägde rum 24 september 2020 på IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Den 24 september kl 17.30-18.30 delades  IVA:s pris till vetenskaplighet i journalistiken (eller Hans Bergströmspriset) ut. Förutom ett samtal med årets pristagare Ingrid Carlberg blev det också en diskussion kring mediernas roll i coronapandemin. Både samtalet och paneldiskussionen kan ses i efterhand här.

Vi får stöd för fyra år till! Alla pratar om hur viktigt det är med samverkan mellan olika kunskapsområden och sektorer i samhället. För att kunna göra riskbedömningar i den omställning vi befinner oss i, inte minst nu i corona-tider, måste geopolitisk förståelse vara med i ekvationen. Det har forskarna i det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Mistra Geopolitics visat och jag har haft det roliga uppdraget att stötta med kommunikationsinsatser. Nu har styrelsen för  Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, beslutat att vi får finansiering för ytterligare fyra år. Viktigt och roligt.  I Pressmeddelande 11 juni 2020 berättar vi mer och det finns också mer information om programmet här på vår hemsida.  

Jag har nu anpassat min workshop i forskningskommunikation för att fungera online. Förra veckan körde jag en 3-timmarsvariant för ambitiösa forskarstudenter på KTH via Zoom. De vill lära sig de bästa tipsen och trixen för att förbättra kommunikationen av sin forskning, inte minst när de söker forskningsmedel och ombeds skriva en kort populärvetenskaplig sammanfattning. Hoppas få fler beställningar av denna föreläsning nu i corona-tider. De flesta vill att jag undervisar på engelska och sedan låter vi studenterna skriva på svenska eller engelska beroende på vad som passar bäst. Kontakta mig gärna så skräddarsyr jag något för er! eva (snabel-a) krutmeijer.se

Det blev ett kärt återbesök på mitt gamla lärosäte idag är jag höll första delen av en skräddarsydd workshop i forskningskommunikation för nätverket STandUP for Energy. Teori varvades med praktiska övningar, energinivån var hög och reflektioner varvades med skratt. Vi fortsätter den 18 mars, men jag kan redan nu säga att dessa forskare och forskarstudenter kommer att slå världen med häpnad. Vilket gäng! Eva PS. Vill du också diskutera hur din institution eller ditt forskningsprogram kan lyfta er kommunikation? Hör av er till eva (at )krutmeijer.se så tar vi tillsammans fram en workshop som passar er.