Eva Krutmeijer
605
page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-605,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

2023 har varit konstrasternas år. I den stora världen präglat av krig, konflikter och klimatkris. I den lilla världen, för mig, fyllt av nya utmaningar och utvecklande uppdrag. Att min och Henrik Berggrens bok Svenska innovationer som förändrat världen utkom i januari innebar att jag fick delta i svenska regeringens innovationskonferens på ArlandaXPO, vilket ingick i Sveriges ordförandeskap i EU. Men lika roligt har det varit att föreläsa om boken hos Volvo Cars och Sveriges Kommuner och Regioner, SEB, Ingenjörsvetenskapsakademien och ett antal för pensionärsföreningar. Det går att förändra världen, det har varit mitt huvudbudskap – och det har inspirerat till många intressanta diskussioner. 

Året har också inneburit att jag inlett ett samarbete med Mistra, inför deras 30-årsjubileum 2024. Hur firar man detta bäst? Jo, genom att låta forskare från de olika program de finanisierar få träffa varandra och andra nyckelpersoner i den gröna omställningen. Under våren gör vi en turné med tre hållplatser med olika teman och 12 september blir den jubileumskonferens i Stockholm.

Förutom detta har året inneburit ett antal spännande moderatoruppdrag, mer skrivande (kan snart avslöja vad det ska bli!) och glädje över att få vara en liten del av hållbarhetsbyrån Transformity som växer och etablerar sig allt mer.

Roligast under året? Ja, det är nog ändå all positiv respons vi fått på boken. Gott nytt år!

Boken "Svenska innovationer som förändrat världen" som utkom i januari 2023 har fått ett fantastiskt mottagande. Hör gärna av dig om du vill boka en föreläsning till nästa personaldag eller konferens. Självklart anpassar jag innehållet till era önskemål. Det kan handla om att lyfta fram människorna bakom kända och okända innovationer och berätta hur idéerna kommit till, eller vad som krävs för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett av världens mest innovativa länder. Kvinnliga uppfinnare och innovatörer är något jag särskilt intresserar mig för liksom innovationer som snabbar på omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle. På bilden: Jonas Wenström som ligger bakom flera viktiga innovationer, t ex trefas växelström, vilket blev grunden till det innovativa företaget Asea, numera ABB. Statym finns på IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien)

Under 2022 har jag haft förmånen att skriva en bok tillsammans med Henrik Bergren. Kombinationen av Henriks historiska kunskaper och mina naturvetenskapliga blev till en samling berättelser om hur svenska innovationer bidragit till att förändra världen. Från Celsius till Spotify och Personnummer till Papira blandar vi vardagliga, medicinska, tekniska och sociala innovationer. Läs mer om boken här, den finns både på svenska och engelska. Boken är rikt illustrerad och priset har hållits nere tack vare samarbete med IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien) och stöd av SEB, Ericsson, SAAB och Stora Enso.

Vi har nu levt över ett år med coronapandemin, I kölvattnet av de mest akuta frågeställningarna kring vård och vaccin höjdes tidigt röster för vikten av en hållbar återstart av ekonomin. Hållbar, hur då? Vid sidan av klimatförändringarna, kommer den ena alarmerande studien efter den andra med fokus på den pågående förlusten av biologisk mångfald. Forskare menar att vi måste klara båda dessa utmaningar samtidigt. Vid ett rådsmöte den 23 oktober 202 antog EU-länderna en strategi för biologisk mångfald, vilken understryker vikten av att integrera strategins mål i alla samhällets sektorer. Allvaret i frågan går inte att ta miste på. Många forskare talar om en sjätte massutrotning eftersom arter nu försvinner i en takt som inte ägt rum sedan dinosaurierna dog ut. Vi är helt beroende av de tjänster som fungerande ekosystem förser oss med alldeles gratis. Förutom fundamentala livsuppehållande funktioner som att rena luften vi andas och binda koldioxid i allt som växer, kan vi också se ett hot mot framtidens mediciner. Av de läkemedel vi har idag härstammar till exempel minst en fjärdedel direkt från regnskogarnas växter.
Jag vill rekommendera David Attenboroughs bok Ett liv på vår planet, utgiven på Natur&Kultur. Läs den, ge bort det, diskutera den.
Bilden har några år på nacken, men jag älskar energin i den. Det var en minnesvärd upplevelse att moderera Sir David på Kunskapgalan 2007. Här berättar han om ett av hans egna minnesvärda möten - med en gorillahona.

Hur kan Sverige få mer nytta av de stora forskningsanläggningarna MAX IV, SciLifeLab och det kommande ESS? Det var den övergripande frågan under konferensen MAKE USE 2021 som samlade ca 80 deltagare från akademi, industri, forskningsinstitut och finansiärer. Det var just industrins användning av anläggningarna som stod i fokus och många viktiga aspekter lyftes fram. Som alltid när det är en digital konferens blir det utmanande att få till levande diskussioner. Med facit i hand vill vi i arbetsgruppen ändå klappa oss själva på axeln. Det var inte många som lämnade teams-mötet och det var stor aktivitet i kommentarsflödet i Menti. Resultatet av konferensen kommer ni att kunna ta del av här inom en snart framtid. Läs mer här

Nu är det dags att nominera till Natur & Kulturs stora populärvetenskapliga pris för 2021. Du kan nominera en forskare, författare eller journalist som fördjupar samhällsdebatten genom att framgångsrikt tillgängliggöra aktuell forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa. Fram till den 1 februari tar vi emot nomineringar här. Prissumman är 100 000 kr och priset delas ut under våren. Tidigare pristagare är Maja Hagerman (2020), Åsa Wikforss (2019), Maria Gunther (2018) och Mårten Schultz (2017).

Om du behöver tanka lite inspiration eller få konkreta tips på hur hållbarhet blir ett drivmedel i just din organisation, det här är det enda webinariet du behöver se! Rakt och tydligt berättar Henrik Henriksson (vd Scania) och Eleine Weidman Grunewald (tidigare Ericsson) utifrån egna erfarenheter och intervjuer med andra ledare. Webinariet om hållbarhet och ledarskap gick av stapeln på Norrsken den 22 oktober 2020. Tankarna finns också samlade i boken Sustainability Leadership.

Vissa samverkansprojekt når hela vägen. Jakten på plasten är ett sådant. Kommunerna Uppsala, Linköping, Norrköping och Eskilstuna har drivit projektet tillsammans och syftet har varit att hitta nya och innovativa sätt att minska mängden fossil plast som används i de fyra kommunerna som är med i projektet. Den 21 oktober var det dags för direktsänt slutseminarium där kommunpolitiker, experter och projektdeltagare medverkade med Eva Krutmeijer som moderator. På projektets hemsida finns alla delar av slutseminariet, utbildningar, tips och verktyg att använda för andra som vill veta hur just olika verksamheter minskar fossilplasten, Inspireras och sprid!

Forskningsprogrammet Mistra Geopolitics samlar forskare från olika kunskapsområden. Under hösten 2020 finns det all anledning att ha lite extra koll på de geopolitiska skeendena och hur de påverkar hållbarhetsagendan. Den 25 augusti genomförde programmet ett webinarium tillsammans med Hagainitiativet. Här talar Johan Kuylenstierna, Klimatpolitiska rådet, Anna-Karin Hatt, LRF, Åsa Persson, SEI, med flera. Webinariet sändes även i SVT och går att se i efterhand här.

Under våren tog coronapandemin förstaplatsen i mediabevakningen, men hur vetenskaplig var den? Lyssna till ett samtal mellan Bengt Johansson, professor i kriskommunikation vid Göteborgs universitet, Peter Santesson, analytiker på Demoskop och Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet under ett webinarium på IVA. Webinariet börjar med en prisutdelning av Hans Bergström-priset till Ingrid Carlberg (vilket också är värt att lyssna på!). Eva Krutmeijer modererar och sändningen ägde rum 24 september 2020 på IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.