Hälsa och Hållbarhet för människa och panet - Ekkommunikation
15278
post-template-default,single,single-post,postid-15278,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Hälsa och Hållbarhet för människa och panet

Hälsa och Hållbarhet för människa och panet

Vi har nu levt över ett år med coronapandemin, I kölvattnet av de mest akuta frågeställningarna kring vård och vaccin höjdes tidigt röster för vikten av en hållbar återstart av ekonomin. Hållbar, hur då? Vid sidan av klimatförändringarna, kommer den ena alarmerande studien efter den andra med fokus på den pågående <a href=“http://livingplanetpanda.org”>förlusten av biologisk mångfald</a>. Forskare menar att vi måste klara båda dessa utmaningar samtidigt. Vid ett rådsmöte den 23 oktober 202 antog EU-länderna en <a href=“https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/env/2020/10/23/”>strategi för biologisk mångfald</a>, vilken understryker vikten av att integrera strategins mål i alla samhällets sektorer. Allvaret i frågan går inte att ta miste på. Många forskare talar om en <a href=“https://fof.se/textruta/fem-stora-utdoenden-och-nu-ett-sjatte”>sjätte massutrotning</a> eftersom arter nu försvinner i en takt som inte ägt rum sedan dinosaurierna dog ut. Vi är helt beroende av de tjänster som fungerande ekosystem förser oss med alldeles gratis. Förutom fundamentala livsuppehållande funktioner som att rena luften vi andas och binda koldioxid i allt som växer, kan vi också se ett hot mot framtidens mediciner. Av de läkemedel vi har idag härstammar till exempel <a href=“https://raddaregnskog.se/varfor-regnskog/”>minst en fjärdedel direkt från regnskogarnas växter</a>.

Jag vill rekommendera David Attenboroughs bok <a href=“https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-sakprosa/ett-liv-pa-var-planet/”>Ett liv på vår planet</a>, utgiven på Natur&Kultur. Läs den, ge bort det, diskutera den.

Bilden har några år på nacken, men jag älskar energin i den. Det var en minnesvärd upplevelse att moderera Sir David på Kunskapgalan 2007. Här berättar han om ett av hans egna minnesvärda möten – med en gorillahona.