Ibland ser man inte skogen för alla träd - Ekkommunikation
1631
post-template-default,single,single-post,postid-1631,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Ibland ser man inte skogen för alla träd

Ibland ser man inte skogen för alla träd

Världen förändras snabbt nu. Många kallar det för den största omställning vi människor gett oss in i. Bort från fossilt, smutsigt och giftigt. Mot en värld där vi värderar naturens råvaror högre, låter kol och olja stanna i marken, byter ut giftiga kemikalier och planterar fler träd. Normer och vanor förändras också. Allt fler byter ut flygresor mot tåg, installerar solceller på villan, skaffar elbil. Internationellt har vi tillsammans i FN formulerat målen för denna enorma omställning i de 17 globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Motkrafter finns förstås och är starka. De blir tydliga när vi anlägger ett geopolitiskt perspektiv. Både mellanöstern och Ryssland är stora oljeexportörer, Kina investerar sig fram längs en ny sidenväg, USA drar sig ur internationella klimatavtal. Hållbarhetsmål i all ära, men här är det säkerhetspolitik, ekonomiskt välstånd, rädsla för den egna opinionen kombinerat med internationell prestige som står på spel.

2020 har kallats ett supermiljöår. Vi får se.

Besök gärna hemsidan www.mistra-geopolitics.org om du vill veta mer om den pågående omställningen och hur geopolitiken spelar in. Där finns också en länk till vår poddserie En värld i förändring.

Att vara kommunikationsansvarig Mistra Geopolitics är ett av mina viktiga uppdrag i år.

Gott nytt år!

Eva Krutmeijer