Så blir du en bättre moderator - Ekkommunikation
1248
post-template-default,single,single-post,postid-1248,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Så blir du en bättre moderator

Så blir du en bättre moderator

Efter att ha modererat samtal och paneler i närmare 15 år är här i korthet mina bästa tips:

  1. Förberedelser är A och O. Många tror att moderera samtal är något man gör i stunden, möjligen med hjälp av några frågor på ett papper. Inget är mer fel. De bästa samtalen upplevs som spontana och energirika för att de är väl förberedda av moderatorn. Läs på om talarna, boka in förberedande samtal med var och en, tänk ut bra frågor och följdfrågor.
  2. Fokusera på en huvudfråga som är spännande att belysa från många synvinklar. Då blir det lättare för publiken att följa med och även för dig som moderator att föra tillbaka diskussionen till huvudfrågan.
  3. Under själva modereringen: Lyft fram deltagarna, ta inte för mycket plats själv. Lyssna aktivt. Ställ följdfrågor tills du tycker att deltagaren fått ut sitt budskap. Vänd dig sedan till nästa deltagare. Bästa samtalet blir när du som moderator kan luta dig tillbaka och deltagarna själva för diskussionen framåt.
  4. Se till att alla deltagare får ungefär lika mycket plats i samtalet. Vissa behöver puffas framåt för att komma på mer saker att säga, andra har inga svårigheter att prata och behöver i stället bromsas.
  5. Hjälp publiken att sammanfatta vad samtalet handlat om. Avsluta sedan gärna med en kort fråga till var och en av panellisterna som de fått veta innan.

LYCKA TILL!