Forte, legato, espressivo, vivace... Den 17 maj handlar det om framtidens energi! - Ekkommunikation
1071
post-template-default,single,single-post,postid-1071,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Forte, legato, espressivo, vivace… Den 17 maj handlar det om framtidens energi!

Forte, legato, espressivo, vivace… Den 17 maj handlar det om framtidens energi!

Den 17 maj bjuder Energimyndigheten till ett annorlunda seminarium. Med inspiration från den italienska musikvärlden har man tagit fram fyra olika scenarier för det svenska energisystemet.

  • Forte (starkt) fungerar energi som bränsle för tillväxt och framgång. Politikens fokus är säker tillgång till energi till låga och stabila priser och effektiv godstrafik åt industrin.
  • Legato (sammanbundet) ses energi som en globalt begränsad resurs. Det är viktigt med en jämn och rättvis resursfördelning på global nivå. Fokus är på ekologisk hållbarhet och global rättvisa.
  • Espressivo (uttrycksfullt) är energi ett uttrycksmedel. Konsumenter vill hantera sina egna behov genom inköp av tjänster och ökad egenproduktion, lösningar som de uppfattar som effektiva och framåtsiktande.
  • Vivace (livligt) är energi en språngbräda för tillväxt på klimatets villkor. Sverige vill vara en global föregångare inom klimatlösningar och miljöteknik för ett hållbart globalt energisystem. Politikens fokus ligger på klimatsmart forskning och innovation, demonstration och kommersialisering på bred front.

– Vi har nu ett brett kunskapsunderlag som vi hoppas kommer att användas i en dialog i hela samhället. Vi har redan dragit några centrala slutsatser och hoppas att fler aktörer kommer att ta vid i den fortsatta diskussionen, säger Energimyndighetens GD Erik Brandsma.

Länk till seminariet finns här. Synpunkter eller tankar tar tacksamt emot av seminariets moderator Eva Krutmeijer som för närvarande är engagerad i flera projekt som knyter ihop vetenskap, hållbarhet och konst:

– Det finns en enorm potential i att hämta inspiration från musik och konst för att kommunicera kring svåra frågor och dilemman som rör vår framtid. Att Energimyndigheten vågar använda musiktermer på detta sätt visar att man vill skapa nyfikenhet och involvera fler i samtalet om energisystemet. Det är lovvärt och spännande!