Bästa seminarietipsen i Almedalen - Ekkommunikation
805
post-template-default,single,single-post,postid-805,single-format-image,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Bästa seminarietipsen i Almedalen

Bästa seminarietipsen i Almedalen

Är du också intresserad av miljö-, energifrågor kopplat till forskning, samhällsutveckling och ekonomi? Vi kanske ses – här är de seminarier jag kommer att leda eller delta i under Almedalsveckan 2015:

Måndag kl 13.45-14.30 Har svenska lärosäten de styrelser de behöver? Arrangör: IVA. Plats: Hästgatan 2, Visby. Kanske inte låter som den mest angelägna frågan att ställa i Almedalen 2015, men vilka som styr och ställer på våra universitet är en viktig fråga för Sverige som kunskapsnation. Och för alla studenter och forskare. Jag ser fram emot att moderera diskussionen och bollar gärna in frågor från publiken.

Tisdag kl 8.30-9.30 Genförändrade människor. Arrangör: Forskning & Framsteg. Plats: Joda Bar, Skeppsbron 24. Eftersom jag sitter i Forskning och Framstegs styrelse är detta frukostseminarium obligatoriskt. Dessutom ett svårt och viktigt ämne, inte minst för politiker. I Storbritannien har man redan lagstiftat så att förändringar i arvsmassan kan göras för att slippa ärftliga sjukdomar.

Tisdag kl 9.30-10.15 Bioekonomi – gröna pengar på riktigt. Arrangör: Skogsindustrierna. Plats: Vinotek1, Strandgatan 20, Visby. Blir intressant att höra Skogsindustriernas vd Carina Håkansson möta Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen.

Tisdag kl 10.30-11.40 Innovativa lösningar för växande städer. Arrangör: VINNOVA. Plats: Wisby strand, Donnersgatan 2, Visby. Hållbar stadsutveckling är in stark global trend, med avsevärda utmaningar på vägen. Ska bli spännande att höra bland andra Maria Wetterstrand från miljömålsutredningen och vad Charlotte Brogren från Vinnova egentligen anser om byggbranschens ansvar att bygga smart och miljövänligt.

Under tisdagskvällen konkurrerar många mingel som jag gärna skulle gå på allihop. Företagarna, RISE, Skogsindustrierna och senare Robotmingel. Det blir svårt att hinna med alla!

Onsdag kl. 8.30-9.30 Frukostseminarium: Hur ser en hållbar digital framtid ut? Arrangör: CESC KTH. Plats: Teaterskeppet, Visby hamn. Detta är mitt favoritseminarium i år och jag är så glad att få moderera det eftersom det kombinerar två mycket spännande trender. Hur utnyttjar vi den snabba utvecklingen inom IT för att komma åt de miljö- och klimatutmaningar vi står inför?

Onsdag kl 10.00-11.20 Energy and Climate Change. Plats: Länsstyrelsens trädgård, Visby. En internationell höjdare, IEA:s chefsekonom Fatih Birol, energiminister Ibrahim Baylan och en kunnig panel diskuterar hur omställningen till ett hållbart energisystem kommer att leda till nya jobb och tillväxt, men också vilka utmaningar som väntar såväl politik som forskning och näringsliv. Jag ser fram emot att moderera detta seminarium som är på engelska. Rapporten som släpptes 15 juni 2015 är mycket läsvärd och pekar på viktiga frågor, relevanta inte minst för Sverige.

Jag har också anmält mig till en Google Session den 1 juli kl 13.45-14.45 (lunch från kl 13) med den digitala utmaningen på agendan. Blir intressant att höra Mikael Damberg kommentera Googles nya rapport om digitaliseringens konsekvenser för näringslivet. Inte minst finns här en hållbarhetskoppling som CESC-seminariet kl 8.30 ovan belyser.

Onsdag kl 13 och framåt har SUHF seminarier om samverkan där bland annat Riksteaterns vd Magnus Aspegren kommer att berätta om scenkonstens roll i samverkan med forskningen. Riksteatern är bland annat inblandade i Dramatens och SEI:s projekt Människans scen, som just tar fasta på kontakten mellan forskare och scenkonstnärer och där jag är projektledare.